POVESTEA STUDENTELOR@ ”DRIVE YOUR FUTURE” POVESTEA STUDENTELOR@ ”DRIVE YOUR FUTURE”

POVESTEA STUDENTELOR@ ”DRIVE YOUR FUTURE”

”Drive your Future” este unul dintre cele mai importante programe de practică derulate în România, un proiect care a adus în cadrul companiei noastre peste 2000 de practicanți în peste 20 de ani, o infuzie de energie, entuziasm și idei noi din partea studenților și a tutorilor lor. Alături de noi, studenții au avut și au posibilitatea să se familiarizeze cu domeniul auto și să descopere activitățile Renault Group România.

Pe lângă alte beneficii pe care le aduc practicanții în cadrul companiei prin activitatea lor, aceștia sunt reflecția imaginii noastre de angajator în mediul universitar - profesori și studenți.  Așadar, este foarte important să putem onora derularea perioadelor de practică pentru candidații selectați și să le asiguram cu responsabilitate condițiile necesare de desfășurare a temelor.

De-a lungul timpului, am realizat ca atragerea candidaților potriviți este foarte importantă pentru noi, așa că am realizat-o prin campanii în social media, vizite la universități, împreună cu managerii, participarea la târguri de carieră pentru studenți. 

Am invitat cinci participante din cadrul ”Drive your future” să ne povestească experiența lor în cadrul companiei.

Prima este cea care între timp ne-a devenit colegă, Georgiana Savu, una dintre studentele care au fost cu noi în perioada 2020-2021, atât în calitate de practicant, cât și ca beneficiară a programului Excellence@Renault.

Georgiana: așteptările s-au împlinit

I : Bună, Georgiana. Poți sa ne spui cu ce așteptări ai început Drive your future?
R : În momentul în care am acceptat oportunitatea de practică, așteptările mele erau destul de mari; ele s-au confirmat în momentul în care am început activitatea. Mi-am dorit să culeg cât mai multe informații de la fiecare om pe care urma să îl întâlnesc, deoarece, așa cum bănuiam, majoritatea oamenilor care lucrează în cadrul companiei sunt adevărați titani ai domeniului, să conturez relații profesionale și de prietenie și să-mi dezvolt din ce in ce mai mult cunoștințele și abilitățile în domeniul automotive. În proporții covârșitoare, așteptările s-au împlinit.

I : Care a fost cea mai mare provocare ca practicant în cadrul departamentului de mecanică?
R : Cea mai mare provocare, din punct de vedere profesional a fost sa mă acomodez cu tool-uri de analiză specifice Renault (INCA, MDA, DDT), deși in cadrul facultății am mai avut oportunitatea sa navighez prin aplicații asemănătoare, însă acestea erau cu totul noi pentru mine. Perioada de acomodare a fost relativ redusă și m-a solicitat: a trebuit sa reușesc sa mă adresez la persoana a II-a singular tuturor oamenilor pe care-i întâlneam, in pofida vârstei și a experienței. 

I: Poți sa ne spui cum ai reușit sa iți gestionezi timpul, astfel încât sa iți poți continua studiile, dar sa înveți și alături de noi?
R : Într-adevăr, mă gândeam și eu ca aceasta “combinație” poate presupune o dificultate, dar nu a fost deloc greu sa le mixez, deoarece am primit sprijin  si înțelegere atât din partea grupului, cat și din partea cadrelor didactice din cadrul universității, care au înțeles importanța efectuării unei perioade de practică (si care, cu inima deschisa, ne-au si îndrumat spre acest lucru).
 

I: Recomanzi programul ” Drive your Future” și altor studenți?
R : Da, il recomand cu drag și chiar ii sfătuiesc pe cei care urmează acum un ciclu de licență să urmeze si practica, deoarece te ajuta enorm sa-ți construiești o viziune mult mai nuanțată asupra meseriei. Aici, in cadrul grupului Renault, se întâlnesc oportunități pentru majoritatea studenților, pe multiple ramuri – HR, mecanica, contabilitate, grafica; inventivitatea si creativitatea au, de asemenea, un rol esențial in cadrul companiei.


I: Care consideri că este principalul avantaj pe care îl au studenții care participă la practică?
R : Experiența industriala si faptul că prin practică reușești sa înțelegi destul de bine ce presupune industria automotive, care sunt principalele provocări. Prin aceasta interacțiune iți construiești temelia viitoarei cariere de inginer.

 

I: Care sunt principalele responsabilități zilnice sau cum arată o zi de lucru acum?

R: Activitățile mele zilnice sunt destul de ample, de când am devenit angajat Renault si masterand în paralel, dar nimic nu este imposibil, ci chiar îmi oferă o oarecare doza de “adrenalina”: intre orele 8 si 16 angajat, apoi 16.30-18.30 (alteori 20.30) cursuri la master. Sunt foarte mulțumita de faptul ca reușesc sa le combin (managerii – cu toții – ne susțin in tot ceea ce înseamnă “mediu academic” – lucru esențial pentru buna desfășurare a activităților).

In mediul profesional m-am integrat neașteptat de ușor, de la aproape toți oamenii pe care i-am întâlnit am avut lucruri de învățat, fapt care m-a ajutat sa mă integrez destul de ușor si m-a motivat pe deplin sa muncesc zilnic spre a deveni cea mai buna versiune a mea, sa-mi îmbunătățesc cunoștințele si abilitățile profesionale.

 

I-am mulțumit Georgianei pentru deschiderea de care a dat dovada, atât in timpul perioadei de practică, cât și acum, când a devenit una dintre colegele noastre si am mers mai departe către Ana Badita, practicant in cadrul echipei noastre de HR.

I: Recomanzi programul ” Drive your Future” și altor studenți?
R: Cu siguranța ! Personal am avut parte de foarte multe beneficii. Am reușit sa ma integrez intr-o echipa mare, intr-o companie de renume, am întâlnit oameni deosebiți, de la care am avut ce învăța. Pe lângă relațiile profesionale stabilite, am reușit sa stabilesc relații de prietenie cu oameni buni. Din punctul meu de vedere, orice student ar trebui sa încerce măcar o data să se implice într-un program de practică   .
 

I: Care consideri că este principalul avantaj pe care îl au studenții care participă la practică?
R: Studenții au ocazia sa aplice practic noțiunile teoretice acumulate in cadrul facultății. Astfel se consolidează învățarea. Cei care reușesc sa facă practica in domeniul de activitate sunt cu adevărat norocoși.
 

I: Care sunt principalele responsabilități zilnice sau cum arată o zi la birou?
R: Orice zi la birou este diferita fata de cea dinainte, pentru ca fiecare solicitare e noua, fiecare activitate e diferita, fiecare practicant este unic. In plan practic, la începutul zilei mă pun la curent cu noutățile apărute peste noapte, evaluez solicitările, iar apoi începe treaba.

 

Mergem mai departe către Ioana Crețu și Adelina Stoian, participante în cadrul programului de practică, în echipa doamnei Marilena Bucur, din direcția HR Pol Industrial.

Ele ne-au trimis mesaje, pe care le reproducem mai jos:

Bună Andreea,

Am început practica cu dorința de a ieși din zona de confort si de a mă putea dezvolta, atât din punct de vedere profesional, cât și din punct de vedere personal.

Cea mai mare provocare a fost cea de a-mi organiza timpul intre practică si facultate ; sunt bucuroasa ca am si reușit. După cum afirma Viktor Frankl in cartea « Omul in căutarea sensului vietii », « Unde este voința, este si o cale ». Zilele libere le dedicam facultății ; timpul care îmi rămânea in zilele cu programul împărțit intre birou si facultate îl foloseam într-un mod care sa îmi aducă liniște, dar am beneficiat si de un program flexibil din partea voastră, pentru care nu pot decât sa va transmit un mare Mulțumesc!

Am ținut sa recomand această experiență încă de la început, atât colegilor, cât și prietenilor, întrucât am văzut cum încep sa fiu mai organizata si mai atenta la orice lucru. Principalul avantaj cred ca ar fi ieșirea din zona de confort, doar așa putem creste. Chiar daca la început poate părea puțin înfricoșător si nesigur sa facem ceva ce nu am mai făcut, dar cu siguranța merită.

Oportunitatea de practică la care am participat avea in vedere forma de Învățământ Dual pentru clasele de liceu. 

Astfel, ne-am implicat, am ajutat la verificarea contractelor acestora, le-am scanat, arhivat si sa  si organizat sesiuni de consiliere vocațională.

Alături de voi am învățat sa fiu punctuala, sa îmi prioritizez activitățile, sa ofer timp lucrurilor care sunt cu adevărat importante si sa comunic eficient nu numai cu cei din echipa, dar si cu cei din jurul meu.

Mulțumesc pentru experiența oferita si pentru o nouă viziune asupra carierei mele profesionale!

Ioana Crețu

Bună Andreea,

Iți mulțumesc pentru șansa pe care mi-ai oferit-o de a va povesti experiența mea in cadrul Grupului Renault. Mi-am dorit foarte mult sa învăț cat mai multe despre domeniul resurselor umane in cadrul acestei oportunități de practică si sa dobândesc cat mai multa experiența care sa mă ajute in viitor.

Fiind studenta, nu a fost ușor ; ca sa-mi organizez timpul pentru a participa si la practică si la scoală, mi-am creat un plan in care îmi notam cu o culoare zilele in care veneam la stagiu fizic si cu alta culoare zilele in care mergeam la facultate.

Trecând peste asta, cea mai mare provocare a mea, ca practicant la HR si nu numai, a fost sa vorbesc in fata unui grup atât de mare de oameni atunci când s-a ținut întâlnirea ALL HR TOGETHER  la București.

În perioada de practică, am învățat cum sa lucrez cu oamenii, cum sa arhivez documente in anumite programe, cum sa-mi organizez si sa-mi gestionez timpul, cum sa folosesc programul Excel si poate cel mai important lucru, cum sa mă integrez intr-o echipa.

Recomand această experiență oricărui student, pentru ca ai foarte multe lucruri de învățat de la oameni experimentați care isi dau silința sa te învețe lucruri legate de acest domeniu.

Adelina Stoian

Si nu in ultimul rând, am rugat-o pe Anastasia Stoica, din Departamentul Montaj, in prezent la cea de-a doua oportunitate de practică la Renault, să ne povestească din experiența ei, despre așteptările ei si despre avantajele de a face practică în cadrul grupului.

Bună Andreea,

In anul 2021 eram studenta in anul II. Atunci am aplicat pentru prima oportunitate  de practică in cadrul companiei Renault. M-a ajutat foarte mult la vremea aceea experiența pe care am parcurs-o in cadrul celor șase luni la Renault, deoarece eram la început de drum si m-a ajutat foarte mult sa aplic lucrurile teoretice pe care le-am învățat la facultate. 

Am avut o tema foarte interesanta de practică, „Realizarea unui post de control intr-o celula robotizată”, ca urmare am dobândit experiența de lucru in programul CATIA. Am dus proiectul la bun sfârșit, încheind toată această călătorie cu o prezentare finala, la care au participat colegii mei si directorul. 

Am decis să aplic din nou, la final de facultate, tot in cadrul companiei Renault, deoarece m-au atras următoarele lucruri in perioada de practică: 

  • Oportunitatea de a aplica cunoștințele academice într-un mediu de lucru real și de a înțelege cum acestea se aplică în lumea reală.
  • Networking:  oportunitatea de a cunoaște oameni talentați, profesioniști, de la care am învățat foarte multe lucruri. 
  • Experiență profesională: oportunitatea de a învăța despre dinamica companiei și de a acumula un pic de experiență în domeniul ingineriei.
  • Dezvoltare personală: aceasta experiența m-a ajutat la îmbunătățirea abilităților și cunoștințelor, precum și la consolidarea încrederii în mine.

 

Pentru a doua perioadă de practică, am aplicat într-un departament diferit, la Montaj, deoarece mi-am dorit foarte mult sa fac parte din mediul in care vehiculul prinde viață, sa aflu si sa fac cat mai multe lucruri practice in domeniul ingineriei. 

Așteptările mi-au fost mult depășite, deoarece am avut oportunitatea sa vizitez toate departamentele uzinei, dar acesta m-a atras cel mai mult, din toate punctele de vedere. Este un mediu stimulativ, unde poți lucra la proiecte complexe și interesante. 

Am avut șansa de a participa la desfășurarea noilor proiecte, sa asist la rezolvarea problemelor și optimizarea proceselor.  Departamentul Montaj este implicat în proiecte care utilizează tehnologie moderna și echipamente avansate, oferind oportunitatea de a analiza si de a învăța despre acestea. Consider ca este locul in care mă integrez cel mai bine in momentul actual, fiecare zi reprezintă o provocare si o șansă de a evolua din punct de vedere profesional .

Anastasia Stoica

Autor: Andreea Manole, Specialist Relații Școli & Universități @Renault Group România
Sursă foto: arhivă personală

Alte articole

La caravane des ètudes et des carrières francophones en Roumanie 2023-2024 La caravane des ètudes et des carrières francophones en Roumanie 2023-2024
La caravane des ètudes et des carrières francophones en Roumanie 2023-2024
Let’s Talk HR Let’s Talk HR
Let’s Talk HR
Angajatori de Top Angajatori de Top
Angajatori de Top