De vorbă cu Otilia Ropotică, CSR Manager la Renault Group România De vorbă cu Otilia Ropotică, CSR Manager la Renault Group România

De vorbă cu Otilia Ropotică, CSR Manager la Renault Group România

Nu există nu se poate!”


Am povestit cu Otilia Ropotică, CSR Manager la Renault Group România, despre carieră, CSR, despre pasiunea pentru voluntariat, despre www.Kilometrulbine.ro și multe alte subiecte interesante. Vă invit să aflați mai multe detalii despre colega noastră într-un interviu despre fapte bune, ambiție și perseverență.
 

Iulia: Povestește-ne despre tine, despre parcursul tău educațional, despre cel profesional și pasiuni. 

Otilia: Dintotdeauna am fost o persoană implicată în viața civică. Încă de când am intrat la liceu, m-am înscris la un ONG să fac voluntariat. Îmi amintesc că se anunțase o prezentare a unei asociații în amfiteatrul școlii. M-am dus acolo din curiozitate. Au povestit despre misiunea ONG-ului,  a voluntarului, despre proiecte, beneficiari, etc. Cu 15 ani în urmă nu era atât de cunoscută ideea de voluntariat... 

După această prezentare am ales să mă înscriu în asociație și îmi amintesc că prima activitate a fost la un orfelinat. Practic, eu, un copil de 15 ani, mă duceam săptămânal, câte două ore, să fac activități cu copiii de acolo. La acel orfelinat erau copii de toate vârstele și, pe lângă faptul că ne jucam împreună, era important să facem lecțiile cu ei într-un mod plăcut și blând, deoarece îngrijitorii nu aveau suficient timp pe care să-l aloce tuturor pentru această activitate. 

Ulterior, aceasta activitate a început să mă prindă în mrejele ei. Îmi plăcea mult și, tocmai de aceea, m-am implicat în foarte multe activități. Continuam să merg la orfelinat, dar am început să merg și la spital unde stăteam de vorbă cu persoanele internate care nu aveau rude să le viziteze. Am fost la spital, inclusiv la secția de oncologie. Între timp mă ocupam și de fundrasing. În preajma Crăciunului mergeam la sponsorii ONG-ului să-i colindăm. Ei ne dădeau bani pe care i-am utilizat, încă de la început, pentru a pune bazele unui proiect: ofeream o masă caldă oamenilor fără adăpost, după Crăciun. Pentru ca nu aveam suficienți bani pe care să-i folosim în acest proiect, cu o zi înaintea întâlnirii mergeam la magazin, cumpăram alimentele și le găteam noi, voluntarii, la unul dintre centrele fundației. Seara mergeam pe strada, în locurile în care știam ca sunt oameni ai străzii și-i invitam la masa de a doua zi. Chiar și în canale îi strigam.

După terminarea liceului, am ales să vin la facultate în București, eu fiind din Bacău. Am început cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice, la SNSPA și în paralel am urmat și cursurile la zi de asistent de farmacie. După ce am terminat facultatea, m-am înscris la primul master, apoi si la al doilea și a urmat și al treilea. Urmam cam două tipuri de cursuri în paralel. Era, cred, o nesiguranță pe care o aveam, nu știam încotro să o apuc, profesional vorbind. De aceea, am decis să-mi extind aria de cunoștințe. 

 După terminarea studiilor, a venit timpul să mă angajez. Am depus CV-ul în multe locuri, dar în acei ani, organizațiile nu-și doreau atât de tare să investească timp și resurse într-o persoană la început de drum, fără experiență, deși în timpul facultății m-am implicat ca voluntar în diverse proiecte din domeniu. 

După ceva timp m-am angajat la o agenție de monitorizare media iar la câteva luni după am renunțat la job pentru un internship la Renault Group România. 

Iulia: Cum a început călătoria ta la Renault Group România? De-a lungul timpului, ai avut mai multe tranziții în cadrul companiei.

Otilia: Am lucrat la agenția de monitorizare media câteva luni, până la un apel. Mă sunau de la Renault Technologie Roumanie  pentru o oportunitate de practică în departamentul de comunicare internă. Aplicasem pentru practică cu 6-8 luni înainte să mă angajez la agenție.  

Așa a început povestea mea la Renault Group România. M-am prezentat la interviu, am discutat cu persoana de la HR, ulterior cu directorul de comunicare internă pentru a-mi testa cunoștințele și abilitățile. După o săptămână m-au sunat și mi-au spus că am luat interviul, că mă așteaptă să încheiem formalitățile și să începem treaba. După primirea telefonului, au urmat câteva zile intense. Practica era full time, la fel și job-ul pe care îl aveam și nu puteam să le fac în paralel pe amândouă, deci a trebuit să iau o decizie. Aveam de ales dintre un job cu contract pe o perioadă nedeterminată și un internship pentru 6 luni. Am hotărât să vin în practică la RTR, chiar dacă nu aveam siguranța unui job stabil. În aceeași perioadă, eram studentă, în paralel, la două masterate. 

Am venit în Grup în perioada în care se pregătea aniversarea celor zece ani ai Renault Technologie Roumanie. Echipa de comunicare internă organiza diverse activități și activări pentru colegii din inginerie. Eu am avut partea mea de implicare în acest proiect, dar mă ocupam și de alte task-uri din comunicarea internă. După șase luni de practică în cadrul Grupului, echipa a decis să-mi prelungească contractul pentru ultimele două luni de studenție. După, nu mai eram eligibilă, conform legii.

Când mai aveam o lună de practică, am aflat că o colegă își formează o echipă care să se ocupe de partea de organizare de evenimente și formări pentru Școala de Inginerie. Am aplicat pentru noua poziție, iar după terminarea practicii și interviuri am ajuns să lucrez în echipa Școlii de Inginerie. Primele mele proiecte au avut legătură cu noua organizație, cu departamentul și noua echipă pe care o formam. La început, m-am ocupat de activități ce se concentrau pe modul în care urma  să creștem vizibilitatea Școlii de Inginerie, despre activitățile noastre, despre rol etc.

Proiectul meu de suflet din toată experiența pe care am avut-o cu Școala de Inginerie are legătură cu una dintre cele mai mari și mai complexe formări care s-a organizat în Renault Group România. Este vorba despre ”On The Car Training”, o formare pentru noii angajați în inginerie. Erau două săptămâni la uzina din Mioveni în care învățau teorie și practică despre vehiculele companiei și îi ajuta să-și formeze și o imagine de ansamblu asupra întregului vehicul. Aproape doi ani am coordonat acest proiect. A fost un proiect complex pentru că  aveau să fie peste 200 de colegi noi formați, pe an, și mai mult de 20 de formatori cu care lucram. A fost o perioadă încărcată și frumoasă.

Am fost 2 ani și 7 luni angajată în Inginerie, până când am văzut că e disponibil un post de specialist în comunicare internă în companie. Am aplicat pentru postul respectiv și, după interviuri, în scurt timp am ajuns să lucrez cu echipele din Renault Commercial Roumanie, Global Business Center și funcții suport, pe tot ce însemna activitatea de comunicare internă, inclusiv pentru proiectul de comunicare internă care  viza mutarea în noul sediu din București, Dacia Business Center. 

După ceva timp, a venit momentul să fac o nouă schimbare în cariera mea. Așa că mi-am depus candidatura pentru postul de CSR Manager, job-ul pe care îl consideram ideal, având în vedere experiența mea și activitățile conexe cu această activitate pe care începusem să o am și în comunicarea internă. După o nouă rundă de interviuri, am obținut jobul și, de mai bine de un an, sunt responsabilă de activitatea de CSR a Renault Group România.  
 

Iulia: De un an și jumătate ai preluat activitatea de manager a proiectelor de responsabilitate socială ale Renault Group. Ce te-a învățat această experiență până acum?

Otilia: Cea mai mare schimbare pe care am simțit-o la nivel de activitate și care s-a orientat și către partea personală, reflectându-se în modul în care gândesc, comunic și acționez, s-a întâmplat acum. Activitatea este una frumoasă, cu multe responsabilități. Când ne referim la un proiect de CSR, vorbim despre numeroase activități precum: consultarea publicurilor țintă, a părților interesate, a partenerilor, întocmirea contractelor, bugetelor etc. Toate acestea, m-au ajutat să-mi construiesc un mod rapid de organizare, de prioritizare, de răspuns. Vorbim de proiecte pe care le coordonez de la zero și până la final. Am noroc de sprijinul echipei care este foarte valoros. 
 

Iulia: Ești omul din spatele poveștii KilometrulBine. Cum vezi acest proiect peste cinci ani, ce surprize frumoase pregătiți?

Otilia: www.Kilometrulbine.ro este primul site de responsabilitate socială din istoria mărcii Dacia. El are rolul de a informa, educa și inspira prin materialele dedicate. În 2023 vor fi multe proiecte frumoase și educative pe site. 

Ne dorim ca peste cinci ani,  KilometrulBine să fie un site relevant pentru publicul lui, o sursă de informare consultată cu regularitate și care să-și dobândească vizitatori fideli. 
 

Iulia: Care crezi că este cel mai important rezultat al KilometrulBine de până acum?

Otilia: Daca vorbim despre cifre, cea mai importantă realizare este numărul de vizitatori. Dacă vorbim despre conținut, un rezultat important are legătură cu conținutul lui și faptul că am reușit să avem pe site material relevant și util pentru publicul nostru.
 

Iulia: Acea rubrică de pe www.KilometrulBine.ro, care-ți este cea mai dragă, care ar fi?

Otilia: Toate. Dar dacă ar fi să mă opresc asupra uneia, aș alege rubrica de voluntariat și interviuri de pe site. Este o secțiune în care prezentăm colegii din companie care au o pasiune pentru această sferă, se implică activ în diverse activități și proiecte care contribuie la binele nostru, al celor din jur, dar și la o evoluție pozitivă a societății, în ansamblu.   
 

Iulia: De curând ai fost invitată, în calitate de speaker, la o conferință despre colaborarea dintre ONG-uri – mediul privat și autorități pentru proiecte sustenabile. Ne poți povesti puțin despre această experiență?

Otilia: Conferința a reunit la aceeași masă reprezentanți ai mediului privat, ai instituțiilor publice si ai ONG-urilor pentru a dezbate importanța lucrului împreună, atunci când vorbim despre toate instanțele interesate, dar și despre faptul că sustenabilitatea este despre mediu, dar și despre oameni. Colaborarea este necesară pentru recunoașterea în profunzime a problemelor, pentru identificarea unor soluții viabile și pentru implementare proiecte.

Am discutat în cadrul conferinței și despre experiența personală, despre cum selectăm proiectele în care ne implicăm, cum ne selectăm partenerii și cum se desfășoară proiectele. În general, organizațiile au fluxuri de validare, de organizare, axe strategice în jurul cărora organizează proiecte. Pentru că oricât de mult ne-am dori să ne implicăm în multe proiecte și să ajutăm cât mai mult, ne este imposibil din cauza faptului că resursele sunt limitate și atunci nici impactul pe care ni-l dorim nu poate fi atins.   


Iulia: Lăsând puțin la o parte viața profesională, ce alte pasiuni mai ai?

Otilia: 2022 a fost un an intens, astfel încât timpul liber a fost insuficient. Atunci când el a existat, l-am petrecut cu familia și prietenii. O pasiune descoperită de curând are legătură și cu board games. Mă ajută să mă relaxeaz, să mă deconectez. De acum încolo, timpul liber aș vrea să mi-l organizez puțin diferit: să-mi văd părinții mai des, să călătoresc mai mult, să investesc mai mult timp în dezvoltarea mea. 


Iulia: Dacă pentru o zi ai putea face orice, ce ai face? 

Otilia: Mi-e dor și mi-ar plăcea foarte mult să merg la o căsuță la munte și să stau acolo o zi sau chiar o săptămână. Să fie frig afară și cald înăuntru... să am timp pentru mine, să beau ceai, să citesc o carte, să fie căldură, șemineu, să fie natură...  Cam asta aș vrea să fac acum.  


Iulia: Motto-ul care te inspiră să mergi mai departe, atât pe plan profesional, cât și personal este....

Otilia: „Nu există nu se poate!” 


Iulia: Cu siguranță, multe dintre persoanele care vor citi acest interviu se vor regăsi în povestea ta. Ce sfat le-ai da celor aflați la început de drum în carieră?

Otilia: Nu există nu se poate! Începuturile pot fi mai dificile dar sunt mari șansele ca rezultatele să fie formidabile. În esență, trebuie să ne bucurăm și de drumul care ne conduce spre acele reușite. E util să mai luăm câte o pauză, din când în când, și să analizăm ce am reușit să realizăm până în momentul respectiv. Sigur în cursa noastră către îndeplinirea obiectivelor nu vedem toate reușitele și nu ne bucurăm de ele suficient. Luați o pauză și bucurați-vă pentru ce v-a oferit viața. 


Iulia: Otilia, îți mulțumim pentru că ai acceptat invitația noastră și ne-ai împărtășit lucruri din care toți avem de învățat.

Otilia: A fost o plăcere să stăm de vorbă. Vă mulțumesc și eu pentru discuție.

 

Autor: Iulia Ghinea, practicant Employer Branding@Renault Group România
Sursă foto: arhivă personală

Alte articole

La caravane des ètudes et des carrières francophones en Roumanie 2023-2024 La caravane des ètudes et des carrières francophones en Roumanie 2023-2024
La caravane des ètudes et des carrières francophones en Roumanie 2023-2024
Let’s Talk HR Let’s Talk HR
Let’s Talk HR
Angajatori de Top Angajatori de Top
Angajatori de Top